100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Jak nás plotýnka začne bolet

Každá plotýnka je jedinečná a velmi dobře navržená struktura v naší páteři. Je dostatečně silná na to aby ustála ohromné síly v různých pohybových rovinách, ale přitom je stále velmi dobře pohyblivá, a umožňuje pohyb ve více směrech. Plotýnka má několik funkcí, včetně toho, že funguje jako absorbent nárazů mezi kostními tělesy obratlů.

Anatomie plotének a jejich funkce

Meziobratlové ploténky jsou přirovnávány k cibuli. Skládá se z řady pruhů, které tvoří pevnou vnější vrstvu, a měkkého želatině podobného materiálu, který se nachází uvnitř.

Annulus fibrosus - tvrdá, vazivová vnější vrstva ploténky

Nervy do prostoru ploténky pronikají pouze do vrchní části annulus fibrosus. Přestože je inervace ploténky jen malá, tak se může stát vážným zdrojem bolesti zad, a to tehdy pokud se na annuluse (vazivové chrupavce) vytvoří trhlina a nervová zakončení se tak stanou citlivější. Pokračující degenerací budou nervy na okraji ploténky v podstatě růst do mezi plotýnkový prostoru co je příčinou bolesti.

Nucleus pulposus - na želatinu se podobající / rosolovitý materiál uvnitř ploténky

Rosolovitý / želatině podobný materiál uvnitř ploténky - nucleus pulposus, obsahuje velké množství zánětlivých proteinů. Pokud tento vnitřní materiál unikne ven z plotýnky a dostane se do styku s nervovým kanálem, tento nervový kanál zapálí a způsobí bolest podél nohy / směrem dolů po noze (ischias nebo bederní radiokulopatia) nebo podél ruce / směrem dolů po ruce (cervikální radiokulopatia). Pokud tímto jistým způsobem unikne ven z annulusu do mezi plotýnkový prostoru jakákoliv zánět vyvolávající bílkovina a dotkne se receptorů bolesti v této oblasti, tak to může vytvořit množství bolesti v oblasti bederní páteře a krku.

Když se narodíme, tak se naše plotýnka skládá asi na 80% z vody, což jí dává houbovitý strukturu a umožňuje jí to fungovat jako absorbent nárazů. Jak stárneme obsah vody v ploténce se zmenšuje a plotýnky postupně ztrácejí funkci absorbování nárazů. Také se mění i složení bílkoviny uvnitř ploténky a u většiny z nás se na povrchu annulus fibrosus vytvoří trhliny (což je vnější tvrdý vazivový obal plotýnky). Většina lidí bude mít určitý stupeň degenerace plotének při dovršení jejich 60 roku věku, ale většina z nich nemá bolesti zad.

Degenerovaných plotýnka na snímku z magnetické rezonance

Magnetická rezonance, také anglicky nazývaná MRI scan, přispěla velkou měrou k našemu pochopení degenerativního onemocnění plotének a přirozenému procesu stárnutí. S příchodem technologie magnetické rezonance si lze vytvořit podrobný anatomický model ploténky a porovnat (přiblížit) / korelovat ho s bolestí jednotlivce.

Díky studiím s pomocí magnetické rezonance se zjistilo, že:

Proměnlivost při degenerativním onemocněla plotének

Není zcela jasné proč jsou některé zdegenerované plotýnky bolestivé a druhé nejsou. Existuje na to pravděpodobně celá škála důvodů proč se plotýnka stane bolestivá.

Některé teorie o bolesti z degenerativního onemocnění plotýnek jsou:

Pokud je plotýnka poškozena nebo zdegenerovaná, tak nás může začít bolet v důsledku nestálosti z poranění ploténky, což na druhou stranu může vést k zánětlivé reakci a to způsobí bolesti v bederní páteři. Zdá se, že někteří lidé mají nervová zakončení, které jsou ponořeny hlouběji do vnějšího annulusu jako jiní lidé, a předpokládá se, že degenerovaný disk se tak stává náchylnějším na bolest.

Řešení na bolesti spojené s degenerací plotýnek naleznete ZDE: