100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Bolesti zad během těhotenství

Bolesti zad nejsou pro těhotné ženy banální záležitostí. Pokud se těhotenské bolesti neřeší, mohou mít negativní dopad na náš každodenní život, od zameškání práce až po obtížnější porod. Bolesti zad v těhotenství mohou způsobit problémy, které přetrvávají i po porodu.

Řešení bolesti zad v těhotenství

Přestože se jedná o poměrně častý jev, neměly by být bolesti zad během těhotenství přijímány jako pouhá součást procesu. Abyste dosáhli co nejpříjemnějšího těhotenství a co nejsnazšího porodu, je třeba bolesti zad vždy co nejrychleji řešit a zvládat je po celou dobu těhotenství. Bolesti dolní části zad během těhotenství, které trvají delší dobu (několik týdnů nebo měsíců), předznamenávají poporodní bolesti zad. Z tohoto důvodu se těhotným ženám doporučuje, aby v těhotenství vyhledaly vhodnou léčbu bolesti zad. Stejně tak by měla být léčena každá bolest během těhotenství, která trvá déle než šest až osm týdnů, aby se předešlo chronickým bolestem zad nebo opakovaným problémům se zády po těhotenství.

Typy bolesti zad v těhotenství

Bolesti zad v těhotenství jsou velmi časté, ale je třeba se jim vyhnout. Odhaduje se, že 50 až 80 % žen trpí během těhotenství nějakým typem bolesti zad. Tato bolest může být mírná, spojená s určitými činnostmi, až po akutní, která se může stát chronickou. Studie ukazují, že bolesti dolní části zad v těhotenství se obvykle objevují mezi pátým a sedmým měsícem těhotenství. V některých případech může bolest dolní části zad v těhotenství začít již v 8. až 12. týdnu těhotenství. Ženy, které v minulosti trpěly bolestmi dolní části zad, jsou vystaveny vyššímu riziku bolestí dolní části zad a tyto bolesti se mohou projevit dříve.

Typy bolesti zad v těhotenství

V těhotenství se vyskytují dva běžné typy bolesti zad:

Ze zřejmých důvodů je užitečné znát rozdíl mezi výše uvedenými dvěma typy bolesti zad v těhotenství a porodní bolestí, kterou v těhotenství také pociťujete v zádech.

Bolest dolní části zad v těhotenství (bolest bederní páteře)

Bolest bederní páteře v těhotenství se obvykle nachází v oblasti bérce a nad bércem uprostřed zad. Tato bolest dolní části zad v těhotenství může, ale nemusí být spojena s bolestí, která vyzařuje do nohy nebo chodidla. Bolest, která vyzařuje do nohy nebo chodidla, se nazývá ischias. Bolesti v bederní oblasti během těhotenství jsou obecně podobné bolestem dolní části zad, které pociťují ženy, které nejsou těhotné. Tento typ bolesti se obvykle zvyšuje při delším držení těla (například při sezení, stání nebo opakovaném zvedání) a během těhotenství může být pociťována také citlivost svalů páteře.

Panvová bolest v těhotenství

Bolesti v zadní části pánve se během těhotenství vyskytují čtyřikrát častěji než bolesti v bederní oblasti. Jedná se o hlubokou bolest, kterou cítíte pod pasem nebo na jedné ze stran podél kostrče. Tuto bolest můžete pociťovat na jedné nebo na obou stranách. Zadní pánevní bolest v těhotenství se může rozšířit do hýždí a horní části zadních stehen a obvykle nevyzařuje pod kolena. Může být spojena s bolestí stydké kosti. Odpočinek na bolest příliš nepomáhá a může se objevit i ranní ztuhlost.

Zadní pánevní bolest mohou vyvolat nebo zhoršit následující činnosti:

Práce, která zahrnuje dlouhodobé držení těla v extrémních polohách (například sezení u počítače a naklánění se dopředu, stání a naklánění se nad stolem), zvyšuje riziko vzniku pánevní bolesti v těhotenství. Na rozdíl od mnoha jiných forem bolesti dolní části zad v těhotenství nemusí vysoká fyzická zdatnost nutně zabránit bolesti zadní části pánve v těhotenství.

Prevence a léčba bolesti zad v těhotenství

SM systém je ideálním nástrojem pro prevenci bolestí zad i během těhotenství. Provádění cvičení je samozřejmě šetrnější. Je důležité si uvědomit, že schopnost ovládat svaly (zejména v oblasti břicha) je velmi potřebná nejen během těhotenství, ale zejména při samotném porodu.

Více informací naleznete ZDE.