100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

5 způsobů, jak udržet vaši páteř zdraví a pohodě

Ať už jde o vyhřezlou plotýnku, spinální stenózu či natažené svaly, vyžaduje to čas, správnou diagnostiku a léčit příčiny bolesti páteře. A celou tu dobu se snažíte řešit běžné problémy, práci, rodinný život a každodenní překážky - zatímco vás páteř stále bolí.

5 jednoduchých tipů, jak udržet páteř co nejzdravější, abyste si mohli život užívat naplno.

Nechte páteř během spánku skutečně odpočinout

Když ležíte, všechny části vaší páteře, které celý den pracovali mají konečně čas a možnost zrelaxovat a obnovit se. Na to, aby se tak stalo co nejefektivněji, potřebujete matraci a polštář, které vaší páteři umožní odpočinout si v pohodlné a podepřené poloze. Na trhu je k dispozici mnoho různých druhů matrací, které vám mohou být nápomocné a páteři poskytnou co nejlepší oporu a pohodlí při spánku. Výběr správné matrace je skutečně alchymie a je třeba matraci vyzkoušet během spánku. Proto doporučujeme preferovat společnosti, které Vám nabízejí po čase matraci vrátit a vzít si od nich jiný tip pokud vám ten první nevyhovuje. Vybrat si správnou matraci v prodejně je prakticky nemožné.

Cvičte svaly tělesného jádra na posílení břišního a zádového svalstva

Svaly tělesného jádra - dolní část zad a břicho - musí být silné a ohebné, aby správně nesly páteř a osvobodili její spodek. Naneštěstí minimum svalů jádra se procvičí během denních aktivit; musí být zpevněny prostřednictvím konkrétních cviků. Tyto cviky jsou jednoduché a dokážete jejich provést za 20, 30 minut během své denní rutiny. Při každém cviku v SM Systému aktivujete svaly břicha a uvolňují a natahujete svaly zad.

Chodidla jsou důležitou částí pohybového aparátu

Pokud je to možné - vyzujte se. Nikdo z nás se nenarodil s botami na nohou a proto, pokud máte možnost, pohybujte se bosí. Bosá chůze je velmi přirozená. Doporučuji vybírat na bosou chůzi přírodní prostředí, ne betón nebo asfalt. Bosá chůze není vždy možna a praktická (zima, město apod.) Ať už chodíte v rámci cvičení, případně se jen někam potřebujete dostat, vaše boty hrají významnou roli při podpoře spodku vaší páteře. Vhodné boty tvoří podpůrný základ, který udržuje tělo a páteř ve správné poloze. Například se ujistěte, že zadní část vaší boty je přiléhavá, ale ne příliš stažena, protože bota, která dobře sedí na patě brání přílišnému ohýbání chodidla - resp. jeho vytočení se do stran.

Užijte si výhody masáže

Věděli jste, že kromě toho, že působí jako odstraňovač stresu, má masáž i mnohé terapeutické benefity? Dobrá masáž zvýší v krvi produkci endorfinů - které přirozene tlumí bolesť- čímž pomůže snížit rozpočet na léky proti bolesti. Rovněž napomáhá toku krve, čili výživné látky se na své místo dostanou rychleji a zkrátí dobu léčení. I když to není totéž, jako návštěva masážního terapeuta, domácí masážní křeslo je také praktickým a jednoduchým způsobem, jak si dopřát některé z výhod masáže.

Cvičte správnou ergonomii sezení - a omezte celkový čas, během kterého sedíte.

Destičky v dolní části páteře jsou třikrát více zatíženy během sezení, než při stání, takže dlouhodobé sezení může vyvolat nebo zhoršit bolest páteře. Navíc, člověk má při sezení za monitorem tendenci hrbit a naklánět se, čímž jsou plotýnky zatíženy ještě více. Volba správné židle do kanceláře a osvojení si správného sezení hrají důležitou roli při udržování správné polohy těla, při níž je zakřivení páteře přirozené. Také je důležité dělat všechno pro to, abyste se vyhnuli dlouhodobému sezení. Každých 20-30 minut se postavte od stolu a projděte se, případně alespoň část dne zkuste pracovat při vyvýšeném stolu, resp. se během telefonování procházejte. Páteř musí vykonávat pohyb na to, aby zůstala zdravá - pohybem v ní proudí živiny.