100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

7 možných příčin bolesti pod lopatkou

Bolest pod lopatkou nebo blízko ní – trojúhelníkové kosti, která tvoří zadní část ramene – může omezit pohyby rukou a narušit každodenní činnosti. Tato bolest se může pohybovat od ostré po pálivou, například mezi páteří a lopatkou nebo přes rameno či horní část zad. Některé možné příčiny této bolesti jsou uvedeny níže.

1. Špatné držení těla

Dlouhodobé sezení se špatným držením těla může způsobit, že vaše páteř podstoupí strukturální změny, které nakonec způsobí bolest pod lopatkou. Hrbení zad, naklánění hlavy dolů nebo sezení na jednu stranu – například při práci za stolem nebo čtení z mobilního telefonu – může oslabit vaše svaly a vyvíjet tlak na plotýnky, svaly a vazy. Tato rutinní nerovnováha může přispět k bolestem horní části zad.

2. Nesprávná technika zvedání

Zvedání závaží nad hlavu bez správné techniky může způsobit zranění horní části zad a ramen. Zvedáte-li příliš těžký předmět nebo je-li předmět držen daleko od těla s vychýlenou páteří, můžete nadměrně tlačit na horní část zad. Zvedání příliš těžkých předmětů nad hlavu může napnout svaly nebo podvrtnout vazy, případně zranit ramenní kloub nebo páteř, což může způsobit bolest pod lopatkou nebo blízko ní.

3. Nadměrné používání

Malování stropu, pomoc příteli se stahováním nábytku nebo účast na tenisovém turnaji jsou příklady aktivit, které mohou dát vašim horním zádům a ramenům více práce, než na jakou jste zvyklí. Nadměrné používání může vést k natažení svalů a podvrtnutí vazů, což může způsobit bolest v horní části zad, například mezi lopatkou a páteří. Dalším příkladem je skapulotorakální burzitida, také nazývaná syndrom prasknutí lopatky, při které se burza mezi lopatkou a hrudní páteří zanítí a bolí v důsledku nadměrného používání nebo zranění.

4. Cervikální herní disku

Herniovaný disk v krční páteři (krku) nastane, když se vnější vrstva disku (annulus fibrosus) roztrhne a vnitřní vrstva (nucleus pulposus) začne vytékat ven. Herniace disku může způsobit bolest a může zanítit blízký nervový kořen, který vyzařuje bolest do ramene, paže a/nebo ruky. Herniace disku v dolní krční páteři s větší pravděpodobností vyzařuje bolest do oblasti lopatky nebo blízko ní. I když je to méně časté, je také možné, že herniace disku v hrudní páteři (horní část zad) způsobí bolest v blízkosti lopatky.

5. Vykloubené žebro

I když je to méně běžné, žebro může vyskočit z místa nebo se může vychýlit po opakovaném namáhání nebo natahování se po předmětu nad hlavou. Výsledkem této činnosti může být ostrá bolest v blízkosti lopatky a někdy může být obtížné zhluboka se nadechnout.

6. Stav srdce

Některé srdeční stavy se mohou projevit jako bolest v oblasti lopatky. Například disekce aorty je vážný, život ohrožující stav, k němuž dochází, když se roztrhne největší srdeční tepna a může způsobit silnou bolest, která se může pohybovat pod lopatkou nebo v její blízkosti. Srdeční záchvat se může projevit také jako bolest pociťovaná v horní části zad a/nebo ramene, zejména u žen.

7. Kompresní zlomenina

Kompresní zlomenina je, když se obratel (obvykle v horní části zad) oslabí a stlačí, což způsobí bolest zad, která se snáší lépe v klidu nebo je citlivá na dotek. Kompresní zlomeniny jsou nejčastěji způsobeny osteoporózou u starších lidí.

Tento seznam možných příčin bolesti pod lopatkou není vyčerpávající, ale doufáme, že vám poskytne užitečný výchozí bod na cestě k úlevě. Jakoukoli bolest zad nebo ramene, která přetrvává několik týdnů nebo narušuje každodenní aktivity, by měl vyhodnotit lékař. Pokud je vaše bolest závažná nebo je doprovázena jinými příznaky – jako je bolest hlavy, mravenčení, slabost nebo nevolnost – okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.