100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

7 rad ohledně spánku pro pacienty s chronickou bolestí

Bolest nekončí se západem slunce. Studie ukazují, že většina lidí s chronickou bolestí má problém usnout a nebudit se. Naneštěstí, nekvalitní spánek dokáže bolest ještě zhoršit - takže bolest a nespavost dokážou spustit začarovaný kruh událostí, které zdravý spánek a úlevu ještě více oddálí.

Správná spánková hygiena, tedy správné spací návyky, dokáže vaše noci zlepšit. První krok, kterým tento začarovaný kruh pomůžete přerušit, je návštěva lékaře, s pomocí kterého zavedete do praxe řadu metod úlevy od bolesti. Nepotřebujete se však soustředit výhradně na léčení bolesti předtím, než se zaměříte na nespavost - sou totiž propojené a ideální je řešit je je najednou.

Lehněte si do postele až když pociťujete únavu

V posteli se nepřehazujte. To věci jen zhoršuje a povětšinou pouze vyvolá nervozitu z toho, že stále nespíte. Pokud nezaspíte po 20 - 30 minutách, vstaňte a dělejte něco, co vás unaví. Jakmile zjistíte, jaký je pro vás ideální čas na spánek, snažte se ho pravidelně dodržovat.

Vyvětrejte svůj pokoj

Jednoduché pootevření okna při chladnějším počasí, případně spuštění klimatizce jsou ideálními způsoby, jak snížit teplotu v pokoji a dopřát si hlubší a zdravější spánek.

Zkontrolujte vybavení své ložnice

Zeptejte se sama sebe tyto otázky:

Odlišné polohy na spánek jsou doporučené pro odlišné druhy bolesti. Například pacienti trpící osteoartritidou by měli spát v tzv. fetální poloze (na boku, s koleny přitaženými k tělu), zatímco pacienti s degenerativním onemocněním plotének upřednostní spánek na břiše. Ti, s kyčelními bolestmi mohou dosáhnout úlevu od bolesti tím, že si dají mezi nohy polštář.

Pijte bylinkový čaj

Vyhýbejte se kávě po večeři a omezte i příjem limonád s kofeinem, stejně i jiné stimulanty, jakými jsou například alkohol a nikotin. Heřmánkový čaj je ideálním prostředkem na relax.

Zapoťte se při cvičení

I když si mnozí lidé s chronickou bolestí páteře a krku myslí, že cvičení ji pouze zhorší, opak je pravdou - správná tělesná aktivita bolest snižuje. SM systém je skvělý cvičební systém při bolestech zad. Pravidelným pohybem, strečinkem a posilujícími cvičeními dokážete nakopnout přirozený léčivý mechanismus těla a budete se cítit lépe po fyzické i po psychické stránce. A jako bonus se vám bude v noci lépe usínat.

Psychohygiena

Proč jakmile se vaše hlava dotkne polštáře, všechny vaše starosti vyplavou na povrch? Abyste se s tímto vypořádali, vyzkoušejte si tzv. "Nucené trápení se". Předtím než si lehnete do postele, věnujte 15 minut sepisování svých starostí. Potom seznam odložte a řekněte si, že na dnešek už starostí stačilo. Pokud se přistihnete při tom, že se trápíte ještě v posteli, mějte nablízku pero a papír, abyste si sepsali i tyto starosti. Druhý způsob (mně se líbí více) je zcela opačný. Napište si seznam věcí, za který jste vděčný. Často krát toto uvědomění si, co všechno v životě máte je nápomocné při uklidnění mysli a tím pádem ulehčí usínání.

Představujte si něco klidné

Vyčistěte si mysl od starostí, zavřete oči a myslete na něco klidné a relaxující. Popřemýšlejte i nad meditativními zvukovými nahrávkami, případně nad aromaterapií.