100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

9 neobvyklých příznaků spojených s revmatoidní artritidou

Revmatoidní artiritida (RA) postihuje více než jen klouby. Znaky a symptomy RA a stavy s ní související lze pociťovat po celém těle, včetně uší, očí, kůže, plic a srdce. Níže je uveden popis 9 neobvyklých symptomů, které mohou souviset s revmatoidní artritidou.

1. Problémy se sluchem

Vědci zjistili, že ztráta sluchu a tinnitus (neustálé zvonění, bzučení nebo pískání v uších) mohou souviset s revmatoidní artritidou. Problémy se sluchem se obvykle objevují u starších lidí, kteří mají revmatoidní artritidu již mnoho let.

Odborníci naznačují, že RA může přispět k problémům se sluchem mnoha způsoby:

Některé problémy se sluchem jsou léčitelné – například zastavení používání NSAID může zvrátit symptomy – zatímco jiné mohou být trvalé. I když jsou změny sluchu trvalé, lze podniknout kroky k zastavení nebo zpomalení budoucí ztráty sluchu.

2. Chrápání

Výzkum naznačuje významnou souvislost mezi revmatoidní artritidou a spánkovým apnoe, které způsobuje, že dýchání se během spánku opakovaně zastavuje a začíná. Symptomy zahrnují hlasité chrápání a přerušování dýchání a/nebo lapání po dechu během spánku. Spánková apnoe může také způsobit bolesti hlavy a přispět k chronické únavě, protože tělo v noci přijímá méně kyslíku.

Spánková apnoe lze diagnostikovat a léčit. Léčba obvykle zahrnuje použití přístroje na kontinuální pozitivní tlak v dýchacích cestách (CPAP) nebo jiného léčebného zařízení ke zvýšení příjmu kyslíku během spánku.

3. Kožní vyrážka

Když RA postihuje krevní cévy (revmatoidní vaskulitida / vaskulitida), může způsobit různé problémy včetně kožních vyrážek. Tyto vyrážky se mohou objevit jako shluky tmavě červených nebo fialových hrbolků, kopřivky nebo nepravidelně tvarovaných vyvýšených růžových skvrn na kůži. Na tmavší pokožce mohou být změny barvy kůže méně nápadné.

Vyrážky související s vaskulitidou se mohou vyskytnout kdekoli, ale nejčastěji jsou na dolních končetinách. Někdy jsou tyto vyrážky svědící, bolestivé nebo pálivé.

Kromě toho biologické léky používané k léčbě RA zvyšují riziko vyrážek a jiných kožních problémů, jako jsou kožní infekce.

Pokud máte přetrvávající vyrážku, která trvá déle než 2 týdny, je bolestivá nebo vypadá jako infikovaná, doporučuje se kontaktovat svého lékaře.

4. Problémy s dýcháním, chronický kašel nebo bolesti na hrudi

Plíce jsou běžně postiženy revmatoidní artritidou, zvláště pokud je RA dlouhotrvající a nebyla dobře léčena.

Dušnost doprovázená chronickým kašlem, únavou a/nebo slabostí může být příznakem zjizvení způsobeného chronickým zápalem plic. Dušnost doprovázená horečkou a/nebo bolestí na hrudi při dýchání může být znakem hromadění tekutiny v okolí plic (pleurální výpotek). Jizvení plic i pleurální výpotek mohou být vážnými stavy a doporučuje se lékařská péče.

5. Náhlé, dočasné znecitlivění prstů na rukou nebo nohou

Revmatoidní artritida zvyšuje riziko Raynaudova syndromu, známého také jako Raynaudův fenomén nebo Raynaudova choroba. Tento stav způsobuje ztrátu krevního oběhu jednoho nebo více prstů na rukou nebo nohou. Postižená oblast bude znecitlivěná a bude bledší, bílá nebo namodralá. Mezi touto oblastí a normálně zbarvenou tkání je obvykle zřetelná hranice.

Raynaudův syndrom může být spuštěn vystavením chladu, emocím a určitým lékům. Epizoda může trvat minuty nebo hodiny. Teplý obklad, koupel nebo sprcha mohou podpořit průtok krve. Pokud příznaky neustoupí, může být nutný lékařský zásah, aby se zabránilo poškození tkáně.

6. Onemocnění dásní

Revmatoidní artritida je spojena se zánětem dásní (gingivitida) a onemocněním dásní (parodontitida). Oba tyto stavy jsou spojeny se zhoršením symptomů RA a mohou vést k poškození dásní a ztrátě zubů.

Pravidelné zubní prohlídky a dobrá ústní hygiena doma mohou pomoci zlepšit zdraví dutiny ústní, jakož i zmírnit symptomy revmatoidní artritidy, jako je citlivost a otok kloubů.

7. Zvýšený poměr tuku

Lidé, kteří mají RA, mají tendenci mít vyšší poměr tuku než lidé, kteří nemají RA. Tento rozdíl obvykle platí i pro lidi, jejichž hmotnost je v normálním rozmezí. Odborníci si nejsou jisti proč. Posilovací cvičení mohou pomoci proti ztrátě svalové hmoty. Pokud je to možné, snížení nadměrné hmotnosti může snížit aktivitu onemocnění revmatoidní artritidy, a tím snížit symptomy. Kombinace budování svalů a ztráty nadměrné hmotnosti podpoří zdraví kloubů a může snížit symptomy RA.

8. Červené oči

Zatímco téměř každý pociťuje dočasně podrážděné, příležitostně červené oči, zarudnutí očí, které se opakuje, přetrvává a/nebo závažné, může být znakem zdravotního stavu souvisejícího s RA. Onemocnění oka mohou být dočasná nebo celoživotní a obvykle způsobují jiné příznaky, jako je bolest oka, citlivost na světlo, slzení nebo podráždění.

Příznaky a symptomy očních problémů, včetně jakýchkoli změn vidění, by se měly okamžitě hlásit praktickému lékaři.

9. Necitlivost nebo mravenčení

Poškozený nebo utlačený nerv může způsobit znecitlivění a brnění v rukou, nohou nebo jiných oblastech těla. Revmatoidní artritida může přispět k poškození nervů několika způsoby:

Nové a neobvyklé příznaky ne vždy souvisejí s revmatoidní artritidou. Kontaktujte svého lékaře, abyste identifikovali možnou příčinu neznámých symptomů a prodiskutovali léčebné strategie.