100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Co způsobuje bolest a necitlivost rukou?

Bolest ruky doprovázená brněním a/nebo necitlivostí se obvykle vyskytuje pouze v části ruky, jako je palec nebo několik prstů, ale lze ji cítit v celé ruce.

Tento článek obsahuje přehled některých běžnějších příčin bolesti a neurologických symptomů v ruce – počínaje problémy v krku nebo krční páteři a ve srovnání s jinými pravděpodobnými příčinami.

Běžné příčiny chronické bolesti rukou a necitlivosti

Tři běžné příčiny bolesti a znecitlivění rukou, které přetrvávají nebo se stávají chronickými, zahrnují:

Cervikální radikulopatie: Když se cervikální nervový kořen v krku zanítí nebo stlačí, jako například kostní ostruhou nebo herní disku, mohou se v rameni, paži, ruce a/nebo prstech pociťovat neurologické deficity mravenčení, necitlivosti a/nebo slabosti. Cervikální radikulopatie může být někdy doprovázena bolestí podobnou šoku. Primárními příznaky mohou být bolest a necitlivost v ruce.

Syndrom karpálního tunelu: Tento stav zahrnuje podráždění nebo stlačení středního nervu v karpálním tunelu, což je svazek šlach a vazů procházejících zápěstím a do ruky. Syndrom karpálního tunelu se může cítit podobně jako cervikální radikulopatie, protože obě mohou způsobit symptomy v ruce a zápěstí. Cervikální radikulopatie je však pravděpodobněji doprovázena dalšími příznaky výše v rameni, jako je další bolest, mravenčení, necitlivost a/nebo slabost.

Revmatoidní artritida: Toto autoimunitní onemocnění může způsobit bolest, brnění a/nebo necitlivost v rukou, ale obvykle je pociťováno symetricky. Takže pokud je ovlivněn určitý kloub na levé ruce, pak je pravděpodobně ovlivněn i tentýž kloub na pravé ruce. Cervikální radikulopatie se však obvykle projevuje pouze na jedné straně těla.

Někdy může být zodpovědných několik problémů najednou. Například, pokud revmatoidní artritida postupuje dostatečně dlouho, otok v zápěstí může způsobit syndrom karpálního tunelu.

Jiné příčiny bolesti a necitlivosti rukou

Některé další problémy, které mohou způsobit nervovou dysfunkci - také známou jako neuropatie - s příznaky bolesti a necitlivosti v ruce, zahrnují:

Diabetes: Pokud diabetes progreduje nebo není léčen dietou a/nebo léky, mohou se vyvinout různé komplikace. Jednou z vážnějších komplikací cukrovky je neuropatie. U lidí s cukrovkou se tyto příznaky mravenčení a necitlivosti obvykle začínají v nohou, ale mohou se vyskytnout také v rukou.

Nedostatek vitamínu B12: Někteří lidé nedostávají dostatek vitamínu B12, ať už v důsledku chyb ve stravování, neschopnosti přirozeně absorbovat dostatek vitamínu B12 nebo jako vedlejší účinek zdravotního stavu nebo léčby. Vitamin B12 je kritický pro zdraví nervů, takže nízké hladiny mohou poškodit nervy a vést k necitlivosti a/nebo slabosti. Pokud krevní test potvrdí nedostatek vitaminu B12, lékař může doporučit změny stravy nebo doplňky B12. Hovězí maso, ryby, vejce a obohacené cereálie bývají dobrým zdrojem vitamínu B12. Vegetariáni a vegani mohou získat dostatek B12 při pečlivém plánování.

Alkoholismus: Nadměrné množství alkoholu může poškodit nervy. Způsob, jakým jsou nervy poškozeny alkoholem, není vždy znám, ale odborníci se domnívají, že na to může působit řada faktorů, včetně zvýšených potíží se vstřebáváním živin a související špatné stravy. Dlouhodobé zneužívání alkoholu může také zvýšit riziko nedostatku vitaminu B12.

Kromě toho různé nemoci nebo traumatické poranění ruky, jako je zlomenina kosti nebo hluboká řezná rána, mohou vést k poškození nervů, které zanechává část ruky bolestivou, znecitlivělou, brnění a/nebo slabost. Ve vzácných případech může problém v mozku nebo míše také způsobit bolest a necitlivost rukou.