100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Informace o pohybovém segmentu páteře C6-C7

Segment pohybu páteře C6-C7 nese primární zatížení hlavy a poskytuje podporu spodní části krku. Spodní konec tohoto pohybového segmentu se spojuje s prvním obratlem hrudní páteře (T1).

Pohybový segment C6-C7 je díky své nosné funkci náchylný k degeneraci, traumu a dysfunkci meziobratlových plotének.

Anatomie segmentu pohybu páteře C6-C7

Segment pohybu páteře C6-C7 zahrnuje následující struktury:

Obratle C6 a C7

Obratel C6 je strukturálně podobný většině ostatních krčních obratlů, kromě obratlů C1 a C2. Mezi klíčové komponenty obratle C6 patří tělo obratle, oblouk obratle, 2 příčné výběžky, trnový výběžek a pár fasetových kloubů. I když je obratel C7 podobný obratlu C6, má několik jedinečných vlastností:

Meziobratlová ploténka C6-C7

Disk tvořený z gelovitého materiálu (nucleus pulposus) obklopený hrubým vláknitým prstencem (annulus fibrosus) se nachází mezi obratly C6 a C7. Tento disk chrání obratle tím, že poskytuje tlumení nárazů během pohybu krku.

Míchový nerv C7

Míchací nerv C7 vystupuje přes intervertebrální otvor mezi obratly C6 a C7. Tento nerv má senzorický kořen a motorický kořen. Dermatom C7 je oblast kůže, která přijímá vjemy přes nerv C7. Tento dermatom zahrnuje oblasti kůže pokrývající ramena, zadní část paží a prostředník. Myotom C7 je skupina svalů řízená nervem C7. Mezi tyto svaly patří ty, které se podílejí na narovnávání lokte, zvedání zápěstí, prodlužování prstů na nataženou ruku a tricepsový sval v horní části paže.

Běžné problémy obratlů C6-C7

Pohybový segment C6-C7 může být díky své nosné funkci ovlivněn řadou problémů:

Herniace disku

Meziobratlová ploténka C6-C7 je jednou z nejběžnějších hernií v krční páteři. Herniace může být výsledkem zranění nebo opotřebování souvisejícího s věkem.

Spondylóza.

Spondylóza nebo chronická degenerace obratlů, ploténky a jiných struktur v páteři je běžná na úrovni C6-C7. Spondylóza může vést ke stenóze nebo zúžení meziobratlových otvorů nebo míšního kanálu v důsledku tvorby kostních výběžků (osteofytů).

Zlomenina.

Výzkum naznačuje, že asi 20 % traumatických zlomenin krku se vyskytuje na úrovni obratlů C6 a 19 % se vyskytuje na úrovni C7. Zlomeniny na této úrovni jsou obvykle výsledkem vysokoenergetického traumatu, jako jsou automobilové nehody, pády nebo sportovní zranění.

Poranění obratlů a/nebo meziobratlové ploténky na úrovni C6-C7 je běžným zdrojem bolesti radikulárního nervu C7. Těžké trauma na této úrovni může také poškodit míchu.

Běžné symptomy a příznaky vyplývající z oblasti obratlů C6-C7

Poranění obratle a/nebo ploténky v pohybovém segmentu C6-C7 může způsobit okamžité nebo opožděné symptomy. V dolní krční oblasti se může objevit tupá bolest nebo pálivá bolest, často doprovázená ztuhnutím krku.

Když je nerv C7 stlačený nebo podrážděný, mohou následovat další stížnosti, jako například:

Když dojde k poranění míchy v C6-C7, může se objevit bolest, slabost nebo paralýza v jedné nebo více částech těla pod úrovní poranění. V některých případech může dojít ke snížení funkcí střev, močového měchýře a/nebo dýchání.

Ke kontrole symptomů poranění C6-C7 se obvykle nejprve zkouší nechirurgická léčba. Pokud nechirurgická léčba neposkytne úlevu, lze zvážit operaci.