100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Jak dlouho trvá ischias?

Trvání ischiasu obvykle závisí na typu a závažnosti základního problému. Zatímco ischias obvykle odezní během několika týdnů, některé zdravotní stavy mohou způsobit, že vaše příznaky budou trvat až dva roky.

Čtěte dále, abyste se dozvěděli o běžných příčinách ischiasu, kdy vaše příznaky mohou nadále přetrvávat a o běžných léčebných postupech a tipech, které vám pomohou zabránit opakování nebo vzplanutí bolesti zad a nohou.

Kdy se akutní ischias může stát chronickým

Běžné stavy, které mohou způsobit ischias, zahrnují problém v dolní části zad, který dráždí nebo zapaluje kořen ischiatického nervu, jako například:

Akutní ischias může přerušovaně vzplanout nebo zůstat konstantní 4 až 6 týdnů, po kterých obvykle sám ustoupí.

Pokud se neléčí nebo je-li základní příčina závažná, ischias se může stát chronickým a přetrvávajícím, trvajícím dva měsíce nebo více. Odhaduje se, že 20 % až 30 % lidí může mít ischias 1 až 2 roky.

Domácí léčba ischiasu.

Ischias se u každého projevuje jinak. Při ischiasu může být postiženo několik nervových kořenů, z nichž každý způsobuje bolest a/nebo znecitlivění v jiné části stehna, nohy a/nebo chodidla. Reakce na specifickou léčbu se může lišit také mezi různými jedinci se stejnou diagnózou ischiasu. Nalezení správné léčby je obvykle procesem pokusů a omylů.

Můžete vyzkoušet kombinaci těchto léčebných postupů doma ke smysluplné úlevě od bolesti ischias:

Ledová terapie. Při akutním ischiasu zkuste umístit ledový obklad na zadní pánev. Ledová terapie pomáhá téměř okamžitě utlumit bolest stažením krevních cév, snížením průtoku krve a snížením zánětu v dolní části zad.

Léky proti bolesti. Vyzkoušejte lokální krémy/gely ke zmírnění bolesti nebo užívejte volně prodejné perorální léky, jako jsou nesteroidní protizánětlivé léky. Zatímco perorální léky se hromadí v krevním oběhu a mají celotělový účinek, lokální léky mohou působit rychleji díky svému lokalizovanému účinku.

Tepelná terapie. Máte-li chronický ischias, tepelná terapie může pomoci zmírnit vaše příznaky uvolněním napjatých svalů a zlepšením průtoku krve. Tyto účinky mohou také pomoci vyléčit tkáně dolní části zad.

Masáž. Jemná masáž dolní části zad může snížit svalové napětí, zlepšit krevní oběh a uvolnit endorfiny (přirozený hormon dobré nálady vašeho těla). Masáž může poskytnout dočasnou, ale účinnou úlevu od bolesti a zlepšit léčebné schopnosti těla.

Je také důležité používat ergonomicky bezpečné a podporované polohy, když sedíte, stojíte, zvedáte a chodíte.

Domácí cvičení ke zmírnění ischiasu

Rutinní cvičební program je prospěšný jak při kontrole akutní bolesti ischias, tak při prevenci budoucích vzplanutí. Cvičení se můžete naučit od fyzioterapeuta a pokračovat v nich doma.

Před zahájením jakéhokoli cvičebního programu je důležité poradit se s licencovaným zdravotnickým pracovníkem, abyste získali správnou diagnózu příčiny ischias. Cvičení na ischias z herniovaného disku se značně liší ve srovnání se cvičeními zaměřenými na zmírnění symptomů způsobených spinální stenózou a každý typ cvičení může zhoršit nebo dále podráždit vaši základní příčinu, pokud se provede nesprávně.

Lékařské ošetření ischias

Pokud je váš ischias nedávný (akutní), váš lékař pravděpodobně diagnostikuje příčinu vašich příznaků na základě anamnézy, fyzikálního vyšetření a diagnostických testů. Doporučená léčba bude obvykle zahrnovat určitou kombinaci:

I když je to vzácné, v případě chronického ischiasu, který nereaguje na několikatýdenní nechirurgickou léčbu, lze doporučit chirurgický zákrok.

Ischias doprovázená progresivní nebo závažnou necitlivostí a/nebo slabostí a změnami v pohybu střev a/nebo močového měchýře může naznačovat vážnější základní onemocnění, jako je syndrom cauda equina, který musí být urgentně léčen.

Péče o ischias by měla být považována za součást každodenního života. Zatímco většina symptomů odezní během několika týdnů bez závažných komplikací, ischias může trvat měsíce nebo roky, pokud se neléčí. Je důležité pokračovat ve fyzické aktivitě a držet krok s rutinními cvičeními a úpravami životního stylu, abyste předešli opakování nebo vzplanutí ischiasu.