100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Natažený zádový sval a přetržení svalu / vazu v dolní části zad

Většina příhod akutní bolesti v dolní části zad je způsobena poškozením svalů a / nebo vazů v této části zad. Přestože natažení svalu nezní jako vážné zranění, tak bolest v dolní části zad může být překvapivě silná a je to během roku příčina mnoha návštěv pohotovosti.

Bolest vazu v dolní části zad může být při svalovém vazivu překvapivě závažná.

Existují dva běžné druhy bolesti vazů v dolní části páteře:

Vazy jsou velmi pevné, vláknité spojovací tkáně, které společně spojují kosti.

Z praktických důvodů je jedno či bolest způsobuje přetržení svalu nebo vazu, nakolik je léčba a prognóza pro obě diagnózy stejná.

Pokud dojde v dolní části zad k přetržení nebo natržení svalů nebo vazů, tak obvykle dojde v oblasti kolem svalů k zánětu. Zánět vede ke křečím / záchvatům v dolní části zad, které mohou v této oblasti způsobit jednak nesmírně bolesti jakož i problémy při pohybu.

Běžné příčiny nataženého zádového svalu

Bolest v dolní části zad při nataženém svalu je obvykle vyvolána jakýmkoliv druhem pohybu, který vede k nepřímému namáhání v dolní části zad. Časté příčiny zahrnují zvedání těžkých předmětů, zvedání při otáčení se nebo náhlý pohyb, případně pád.

Zranění při sportu patří také k častým příčinám nataženého zádového svalu, obzvláště při sportech, kde se vyžaduje točení (jako je golf), nebo jakýkoli druh náhlého pohybu, kde dochází k nárazům nebo otřesům.

Příznaky nataženého zádového svalu

Příznaky se mohou pohybovat v rozmezí od mírné bolesti po náhlou vysilující bolest. Běžné příznaky nataženého svalu v dolní části zad zahrnují některé následující kombinace: Bolest se obvykle nachází v dolní části zad, což znamená, že nevyzařuje až do nohy (jak je to u ischiasu)

Silná bolest zad může rychle pominout, ale slabší bolest, případně přerušované návaly bolesti mohou pokračovat ještě několik týdnů či měsíců.