100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Příčiny a rizikové faktory degenerativního onemocnění disku bederní páteře

Bolest způsobená degenerativním onemocněním disku je obvykle způsobena napětím svalů podporujících páteř a zánětem v okolí meziobratlové ploténky (disku). Degenerace nastává v důsledku opotřebení páteře souvisejícího s věkem a může být urychlena zraněním, nesprávným životním stylem a možná je i genetická predispozicí k bolestem kloubů nebo muskuloskeletálním poruchám. Degenerativní onemocnění plotének jen zřídka začíná závažným traumatem, jako je například dopravní nehoda.

Příčiny degenerativního onemocnění disku bederní páteře

Bolest dolní části zad spojená degenerativním onemocněním disku je obvykle generována z jednoho nebo obou následujících zdrojů:

Degenerativní kaskáda

Když je poškozena kontaktní část plotýnky, přívod krve do plotýnky je narušen, což vede k nedostatku živin a kyslíku, které jsou nezbytné pro obnovu poškozených tkání. Jakmile dojde ke stresu nebo zranění, disk se může začít poměrně rychle opotřebovávat v procesu zvaném degenerativní kaskáda.

Degenerativní kaskáda je pomalý proces, který obvykle pokračuje 10 až 30 let a obvykle se skládá z následujícího cyklu:

Rizikové faktory pro degenerativní onemocnění disku

Faktory životního stylu, které ovlivňují celkové zdraví, mohou mít vliv i na meziobratlové ploténky. Rizikové faktory pro degenerativní onemocnění plotének zahrnují:

Degenerace plotének je běžnou součástí stárnutí, ale ne u všech lidí se vyvine bolest nebo nějaké pozoruhodné příznaky. Symptomy mají tendenci nastat, když dojde k nestabilitě páteře, svalovému napětí a případně podráždění nervových kořenů.

Přiměřený každodenní pohyb, dynamická chůze, cvičení a základní pravidla zdravého životního stylu výrazným způsobem napomáhají prevenci vzniku bolestí v oblasti bederní (dříkové) páteře.