100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Příčiny vzniku bolesti nohou a chodidel

Bolest nohou a chodidel může způsobit několik okolností. Původ těchto příznaků se běžně nachází v dolní části zad, kde se nervy z páteře rozvětvují do svalů nohy, kotníku a chodila, aby tak zajistily jejich fungování.

Podmínky v dolní části zad, které jsou běžnou příčinou vzniku bolesti nohou / nebo chodidel-a příbuzné neurologické příznaky, jako je ztuhlost / znecitlivění nebo pád chodila-jsou uvedeny níže. Jak stárneme, tak naše meziobratlové ploténky dehydratují (ztrácejí vodu), degenerují, ztrácejí svou pružnost a umožňují menší pohyb, což může způsobit bolest pramenící z plotének, která může vyzařovat dolů nohou / podél nohy. Ačkoliv primárním příznakem degenerace bederních plotének je obvykle bolest v dolní části zad, tak běžnými příznaky jsou i bolest nohou a chodidel.

Když se degenerativní onemocnění plotének projevuje bolestí nohou / případně chodidel, tak se to označuje jako "přenesená bolest." Další běžný příklad přenesené bolesti představuje bolest krku / rukou nebo ramen způsobena srdečním infarktem. Mozek nedokáže vždy přesně rozlišit, kde se nachází zdroj bolesti a proto bolest pociťujeme na více místech. Přenesená bolest je obvykle tupá bolest, bolest, která se nedá přesně lokalizovat.

Bolest nohou z degenerativního onemocnění meziobratlových plotének může také pramenit se stlačeného míšního kanálu. To se stává při degenerovaných ploténkách, plotýnka se tehdy zmenšuje a pohybuje, výsledkem čehož je málo prostoru pro nervový kanál. Co se označuje pojmem spinální stenóza (zúžení míšního kanálu). Bolest nohou při stisknutém a zapáleném nervovém kořene je obvykle vystřelující a elektrizující.

Hernie disku v bederní oblasti

Hernie ploténky vyvolává tlak na nejslabší místo ploténky, oblast nacházející se hned pod nervovým kanálem. To vede k bolesti, která může vyzařovat po celé délce sedacího nervu skrz pacientovu nohu, až do jeho chodila. V závislosti na zasažení nervového kanálu mohou být kromě sedacího nervu postižené i další nervy.

Příznaky hernie bederní ploténky mají tendenci se měnit v závislosti na místě vzniku hernie na plotýnce. Existuje široká škála neinvazivních léčebných metod bez nutnosti chirurgického zákroku, které mohou ve většině případů plotýnkový hernií zmírnit bolest nohou. Při silné bolesti nebo invaliditě může tlak na nerv zmírnit mikrochirurgická disektómia (nebo mikro dekomprese), kdy se odstraní část ploténky, což umožní ústup zánětu při hojení oslabeného nervu.

Bederní spinální stenóza

Spinální stenóza vzniká v dolní části zad, když dochází ke stlačení nebo zaškrcení nervového kanálu míchy, obvykle při zvětšených synoviálních kloubech nacházejících se v zadní části páteře. Spinální stenóza obvykle, ale ne vždy vzniká u starších pacientů, kdy dojde ke zvětšení synoviálních kloubů v důsledku degradace páteře, ke které dochází s přibývajícím věkem.

Zužování nervového kanálu umí být potvrzeno vyšetřením na magnetické rezonanci. Příznaky spinální stenózy jsou častokrát označovány jako ischias: bolest nohou, vyzařující bolest, pocit mravenčení / brnění, slabost nohou a / nebo ztuhlost / znecitlivění. Doktoři na popis příznaků obvykle používají názvy jako radikulopatie (poškození míšních kořenů) nebo radikulitída.

Bolest nohou ze stenózy má tendenci se časem postupně zvětšovat (odrážející kumulativní proces zužování odehrávající se v páteři v důsledku zvětšování medzidiskových synuviálnych kloubů). Příznaky spinální stenózy se obvykle zmírní, pokud se pacient nakloní dopředu, poloha v níž se uvolní zadní strana obratlů páteře, což snižuje tlak na nervový kanál páteře.

Spondylolistéza

Spondylolistéza nastane, když se obratel páteře klouže dopředu o další, nižší obratel, stlačujíc tak přirozenou strukturu segmentu páteře, jakož i jeho stabilitu a ohebnost.

Výsledná nestabilita může vést k narušení nervu a / nebo jeho zapálení, což způsobuje bolest nohou. Množství pacientů nachází během příhod náhlé bolesti úlevu v kombinaci fyzické terapie a odpočinku. Na uvolnění zánětu z okolí nervového kořene mohou občas pomoci i injekce mířené na konkrétní místo bolesti.

Ischias je příznak problémů v bederní části zad

Všechny příznaky bolesti nohou způsobené podmínkami uvedenými výše jsou častokrát označovány jako ischias. Je to z toho důvodu, protože bolest častokrát vyzařuje podél sedacího nervu, který spolu s dalšími nervy vychází z dolní části zad a prochází zadní stranou každé nohy směrem do chodila. Ischias se může projevovat buď jako stálá bolest (obvykle v sedací oblasti), nebo jako vystřelující bolest podél nohou.

Bolest nohou a příznaky podobné ischiasu mohou vyvolat také další dva stavy jako je piriformis syndrom (bolest způsobená křečím hruškového svalu) a nehybnost v kloubní sakrální / křížové oblasti.