100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Proč cítíme ve stehně pocit zvláštního tepla?

Jedinečný pocit tepla ve vašem stehně může být záhadný. Můžete to zažít jako pocit rozlitého teplého mléka nebo jako horkou pálivou bolest. Teplo může být lokalizováno v určité oblasti nebo může zasáhnout celé stehno.

Několik stavů může způsobit pocit tepla ve vašem stehně, včetně problémů s nervy, svaly a klouby. Bolest nervů může být někdy pociťována jako teplo, které může v pozdějších stádiích přejít do ostré, pálivé bolesti. Bolest svalů a kloubů může být pociťována jako pocit tepla v důsledku zánětlivého procesu základních tkání.

Zde je několik příkladů:

Radikulopatie

Radikulopatie způsobená podrážděním nervových kořenů nebo kompresí v blízkosti páteře může způsobit různé symptomy nohou, včetně pocitu tepla ve stehně. Radikulopatie z lumbálních nervových kořenů L1-L4 může způsobit1:

Když radikulární bolest z kořenů míšního nervu vyzařuje z dolní části zad do stehna, nohy a/nebo chodidla, nazývá se to ischias. Ischias je obvykle způsoben při postižení jednoho nebo více nervových kořenů od L4 po S1

Radikulární bolest obvykle postihuje jednu nohu najednou a je způsobena kompresí nervových kořenů z herniovaného bederního disku, degenerací struktur páteře nebo nádory.

Meralgie paresthetica

Když je nerv stlačený, zachycený nebo degenerovaný podél své dráhy, nazývá se to neuropatie. Meralgie paresthetica je způsobena neuropatií laterálního femorálního kožního nervu, což je povrchový senzorický nerv ve stehně. Několik typických charakteristik zahrnuje:

Bolest se může zvýšit při delším stání a chůzi a snížit při sezení.

Meralgie paresthetica je obvykle způsobena, když k přímému stlačení nervu dojde v důsledku těsného oblečení, tlaku bezpečnostních pásů, přímého traumatu nebo svalového křeče v kyčle. Mezi další příčiny patří poškození nervu v důsledku diabetes mellitus, alkoholismus a otrava olovem. Silný břišní tuk může také způsobit Meralgii paresthetica.

Jiné typy bolesti nervů ve stehně zahrnují femorální a obturátorovou neuropatii. Bolest obturátorového nervu může vyvolat symptomy ve vnitřní části stehna a femorální neuropatie obvykle způsobí, že symptomy ze stehna putují dolů do kolene, nohy a/nebo chodidla.

Syndrom větší trochanterické bolesti (SVTB)

SVTB je definován řadou problémů v oblasti kyčle a může způsobit symptomy, jako je teplo nebo bolesti v boku stehna a kyčle. SVTB obsahuje:

Tendinopatie: Chronická bolest šlach Vnější prasknutí kyčle: Sval nebo šlacha klouže přes hrbolatou kost v horní části stehenní kosti, která se nazývá větší trochanter, což způsobuje bolest a citlivost

Trochanterická burzitida: Zánět dutiny naplněné tekutinou na boku kyčle

SVTB obvykle způsobuje chronickou intermitentní bolest na boku stehna, kyčle a hýždí. Bolest se zvyšuje při aktivitě a při ležení na postiženém boku.

Osteoartróza kyčelního kloubu

Opotřebovaná artritida kyčle může způsobit pocit tepla v přední a boční části stehna. Mezi další příznaky patří:

Pocit tepla a další příznaky se obvykle zvyšují s aktivitou, po dlouhém sezení nebo po ranním probuzení. Někdy může bolest vyzařovat až do kolena.

Pokud se ve stehně objeví teplo, bolest nebo jiné příznaky, doporučuje se poradit se s lékařem. Pokud příznaky jako horečka, nevolnost, potíže s chůzí nebo stáním pociťují odpor, mohou naznačovat vážné základní stavy, jako jsou nádory, infekce nebo vážné poškození nervů. Lékař může diagnostikovat přesnou příčinu vašeho symptomu (příznaků) a zformulovat účinný plán léčby.