100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Pukání a praskání v krku: Co to znamená?

Většina lidí už jednou ve svém životě zažila pukavých nebo praskavé zvuky při otáčení krku. Tyto zvuky také nazývané crepitus jsou většinou bezbolestné, a obvykle neznamenají nic vážně. Avšak pokud se k pukání v krku přidruží bolest, tak to může představovat problém, který byste si měli dát vyšetřit na to kvalifikovaným zdravotním pracovníkem.

Možné příčiny pukání v krku

Crepitus, někdy nazývaný krepitace nebo kavitace, se vztahuje na jakýkoliv druh zvuku nebo vzruchu, jako je praskání, pukání nebo tření, které je slyšet když pohneme našim krkem. Například pocit praskání / prasknutí v krku, když jím pootočíte při couvání v autě.

Krepitus může vzniknout v každém pohyblivém kloubu našeho těla, a v krku máme množství pohyblivých kloubů. Krční klouby jsou ponořeny v oleji podobné směsi zvané synoviální tekutina, která umožňuje volný pohyb v prostoru mezi kostmi.

Základní příčina krepitusu v krku ještě není zcela pochopena / jasná.

Některé pravděpodobné příčiny pukání / praskání v krku zahrnují:

Aby praskání synoviálních kloubů na prstech rukou bylo realizovaných množství studii, no závěry z lékařských studii co způsobuje tento zvuk byly do značné míry rozdílné. Zejména studie zveřejněná v roce 1971 naznačila, že praskání kloubů bylo způsobeno roztržením plynné bubliny v synoviální tekutině kloubu. Avšak studie publikovaná v roce 2015 uvedla, že praskavý zvuk vlastně vznikl vzniknutím dané bubliny.

Dalším možným faktorem při pukání v krku může být praskavý zvuk vazů / a nebo šlach během jejich pohybu kolem kostí, nebo kolem jiných svalů nebo šlach nacházejících se v oblasti krku.

Jak co neobvyklá příčina pukání v krku může být tření kosti o kost li mezi nimi došlo k opotřebení chrupavky. Tento stav se nazývá osteoartritida. Vyskytuje se postupně při běžném procesu stárnutí, nebo se může urychlit, pokud došlo k traumatické poranění, jakým je krvácení nebo sportovní zranění.

Tento typ krepitace je obvykle doprovázen bolestí, omezenou možností pohybu v oblasti krku, a praskavý zvuk v krku je obvykle slyšet při každém jeho pohybu. Tato zkušenost je v rozporu s typickým formováním praskání při plynné bublině, kdy to obvykle trvá 20 minut před kavitací nebo zopakováním prasknutí.