100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Správné držení těla

Cvičení SM Systému má pozitivní vliv na celý pohybový aparát. Přináším pár tipů, jak správně držet tělo, aby Vám příjemný pocit po cvičení vydržel co nejdéle.

Co je to správné držení těla ?

Držení těla je poloha, v jaké držíte své vzpřímené tělo proti působení gravitace, ať už vestoje, vsedě nebo vleže. Správné držení těla zahrnuje cvičení stání, sezení a ležení v polohách kdy je na nosné svalstvo a vazivo vyvíjen během pohybu a zatěžování co nejmenší tlak.

Správné držení těla:

Správná poloha k sezení

Seďte s nataženou páteří a rameny vzadu. Váš zadek by se měl dotýkat opěradla židle. Všechna tři obvyklá zakřivení páteře by měla být při sezení přirozeně přítomna. Menší srolovaný ručník, případně bederní válec vám k tomu dokážou pomoci.

Zde je způsob, jak najít správnou polohu k sezení, když nepoužíváte zádovou opěrku, resp. bederní válec: Seďte na samém konci židle (u opěradla) a úplně se shrbte. Vystřete se a vyzvedněte páteřový oblouk co nejvíce jak můžete. Vydržte v této poloze pár vteřin. O něco tuto polohu zmírníte (o zhruba 10 stupňů). Nyní jste v dobré poloze k sezení.

Další rady:

Správná poloha při řízení

Správná poloha při zvedání

Nejlepší poloha při spánku a při ležení

Rady výše pomohou většině lidí se zmírněním bolestí páteře. Pokud u vás kterýkoli z bodů zvýší bolest, případně se bolest rozšíří do nohou, nepokračujte v dané aktivitě a vyhledejte pomoc lékaře, případně fyzioterapeuta.