100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Co je jód ak čemu slouží?

Jód je minerál, který se nachází v některých potravinách. Tělo potřebuje jód pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Tyto hormony řídí metabolismus těla a mnohé další důležité funkce. Tělo potřebuje hormony štítné žlázy i pro správný vývoj kostí a mozku během těhotenství a kojeneckého věku. Dostatek jódu je důležitý pro každého, zejména pro kojence a těhotné ženy.

Kolik jódu potřebuji?

Množství jódu, které potřebujete každý den, závisí na vašem věku. Průměrná denní doporučená množství jsou uvedena níže v mikrogramech (mcg).

životní stadium doporučené množství

Od narození do 6 měsíců 110 mcg Kojenci 7-12 měsíců 130 mcg Děti 1-8 let 90 mcg Děti 9-13 let 120 mcg Dospívající 14-18 let 150 mcg Dospělí 150 mcg Těhotné dospívající a ženy 220 mcg Kojící dospívající a ženy 290 mcg

Jaké potraviny poskytují jód?

Jód se přirozeně nachází v některých potravinách a přidává se i do soli, která je označena jako „jodizovaná“. Doporučená množství jódu můžete získat konzumací různých potravin včetně následujících:

Zpracované potraviny, jako jsou konzervované polévky, téměř nikdy neobsahují jodovanou sůl. Kromě toho, speciální soli, jako je mořská sůl, košer sůl, himálajská sůl a fleur de sel, nejsou obvykle jódovány. Na štítcích produktů bude uvedeno, zda je sůl „jodizovaná“ nebo zda obsahuje jodid.

Jaké druhy jódových doplňků stravy jsou k dispozici?

Jód je dostupný v doplňcích stravy, obvykle ve formě jodidu draselného nebo jodidu sodného. Mnohé multivitamínovo-minerální doplňky obsahují jód. Dostupné jsou také výživové doplňky z mořské řasy obsahující jód. Svelý zdroj jódu naleznete ZDE.

Dostávám dostatek jódu?

Většina lidí dostává dostatek jódu z potravin a nápojů. Avšak určité skupiny lidí mají větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s dostatkem jódu než jiné:

Co se stane, když nepřijímám dostatek jódu?

Lidé, kteří nemají dostatek jódu, nemohou vytvářet dostatečné množství hormonů štítné žlázy. To může způsobit spoustu problémů. U těhotných žen může závažný nedostatek jódu trvale poškodit plod tím, že způsobí zpomalený růst, mentální postižení a opožděný sexuální vývoj. Méně závažný nedostatek jódu může způsobit nižší než průměrné IQ u kojenců a dětí a snížit schopnost dospělých pracovat a jasně myslet. Struma, zvětšená štítná žláza, je často prvním viditelným příznakem nedostatku jódu.

Některé účinky jódu na zdraví

Vědci studují jód, aby pochopili, jak ovlivňuje zdraví. Zde je několik příkladů toho, co tento výzkum ukázal.

Vývoj plodu a dítěte

Ženy, které jsou těhotné nebo kojí, potřebují přijímat dostatek jódu, aby jejich děti mohly správně růst a vyvíjet se. Kojené děti dostávají jód z mateřského mléka. Obsah jódu v mateřském mléce však závisí na tom, kolik jódu matka dostane.

Aby bylo dostupné dostatečné množství jódu pro správný vývoj plodu a kojence, několik národní a mezinárodní skupiny doporučují těhotným a kojícím ženám a kojencům užívat doplňky jódu. Americká asociace štítné žlázy doporučuje, aby ženy, které jsou těhotné, plánují otěhotnět nebo kojí, užívaly denní doplněk obsahující 150 mcg jódu ve formě jodidu draselného.

Kognitivní funkce v dětství

Těžký nedostatek jódu v dětství má škodlivé účinky na vývoj mozku a nervového systému. Účinky mírného nedostatku jódu během dětství se měří obtížněji, ale mírný nedostatek jódu může způsobit jemné problémy s neurologickým vývojem.

Podávání doplňků jódu dětem s mírným nedostatkem jódu zlepšuje jejich uvažovací schopnosti a celkovou kognitivní funkci. U dětí žijících v oblastech s nedostatkem jódu se zdá, že doplňky jódu zlepšují fyzický i duševní vývoj. K úplnému pochopení účinků mírného nedostatku jódu a doplňků jódu na kognitivní funkce je nutná další studie.

Fibrocystické onemocnění prsu

Ačkoli to není škodlivé, fibrocystické onemocnění prsu způsobuje hrudkovitá, bolestivá prsa. Postihuje zejména ženy v reprodukčním věku, ale může se vyskytnout i během menopauzy. Velmi vysoké dávky jodových doplňků mohou snížit bolest a jiné příznaky fibrocystického onemocnění prsu, ale k potvrzení je nutná další studie. Před užíváním jódu na tento stav se poraďte se svým poskytovatelem zdravotní péče, zejména proto, že jód může být ve vysokých dávkách nebezpečný.

Rakovina štítné žlázy vyvolaná zářením

Jaderné havárie mohou uvolňovat radioaktivní jód do životního prostředí, čímž se zvyšuje riziko rakoviny štítné žlázy u lidí, kteří jsou vystaveni radioaktivnímu jódu, zejména u dětí. Riziko vzniku rakoviny štítné žlázy hrozí zejména lidem s nedostatkem jódu, kteří jsou vystaveni radioaktivnímu jódu.

Může být jód škodlivý?

Ano, pokud ho dostanete příliš mnoho. Vysoké hladiny jódu mohou způsobit některé stejné příznaky jako nedostatek jódu, včetně strumy (zvětšené štítné žlázy). Vysoký příjem jódu může způsobit také zánět štítné žlázy a rakovinu štítné žlázy. Získání velmi velké dávky jódu (například několik gramů) může způsobit pálení úst, hrdla a žaludku; horečka; bolest břicha; nevolnost; zvracení; průjem; slabý puls; a kóma.

Denní horní limity jódu zahrnují příjem ze všech zdrojů – potraviny, nápoje a doplňky – a jsou uvedeny níže. Tyto hladiny se nevztahují na lidi, kteří užívají jód ze zdravotních důvodů pod dohledem lékaře.

životní stádium Horní hranice Od narození do 12 měsíců: Nestanoveno Děti 1-3 roky: 200 mcg Děti 4-8 let: 300 mcg Děti 9-13 let: 600 mcg Dospívající 14–18 let: 900 mcg Dospělí: 1 100 mcg

Interaguje jód s léky nebo jinými doplňky stravy?

Ano. Jódové doplňky mohou interagovat nebo interferovat s léky, které užíváte. Zde je několik příkladů:

Sdělte svému lékaři, lékárníkovi a jiným poskytovatelům zdravotní péče o všech doplňcích stravy a lécích na předpis nebo volně prodejných lécích, které užíváte. Mohou vám říci, jestli tyto doplňky stravy mohou interagovat s vašimi léky. Mohou také vysvětlit, zda léky, které užíváte, mohou interferovat s tím, jak vaše tělo absorbuje nebo využívá jód nebo jiné živiny.

Jód a zdravé stravování

Podle stravovacích pokynů by lidé měli získat většinu živin z jídla a nápojů. Potraviny obsahují vitamíny, minerály, vlákninu a další složky, které prospívají zdraví. V některých případech jsou obohacené potraviny a doplňky stravy užitečné, když není možné uspokojit potřeby jedné nebo více živin (např. během specifických životních fází, jako je těhotenství).

Tento článek poskytuje informace, které by neměly nahradit lékařské rady. Doporučuji vám, abyste si promluvili se svými poskytovateli zdravotní péče (lékařem, registrovaným dietologem, lékárníkem atd.) o vašem zájmu, otázkách nebo používání doplňků stravy ao tom, co může být nejlepší pro vaše celkové zdraví.