100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Dýňový olej: Alternativní medicína

Dýňový olej je pro své nutriční a léčivé hodnoty již dlouho považován za přísadu při prevenci různých onemocnění, zejména u onemocnění prostaty. Kromě toho několik studií naznačilo účinnost dýňového oleje při léčbě cukrovky, úzkosti a dokonce i rakoviny. Dýňový olej se používá v několika zemích světa včetně Severní Ameriky, Mexika, Indie a Číny.

Dýně pochází z náhorních plošin Střední a Jižní Ameriky, ale pěstuje se po celém světě. Dýně byla po staletí primárně používána domorodými Američany a později přizpůsobena Evropany. V současnosti jsou největším výrobním centrem dýně Spojené státy americké, za nimi následuje Mexiko, Indie a Čína. Dýně je důležitá listová a semenná zelenina tropické révy s vysokými tradičními nutričními a léčivými hodnotami. Její plody, květiny a semena se konzumovaly jako zelenina, která je bohatá na vitamíny a antioxidanty včetně A, C a E. Výtažky ze složek dýně (kůra, dužina, olej ze semen a moučka z odtučněných semen obsahují různé biologické aktivity, které lze charakterizovat pro antimikrobiální, antivirové, cytotoxické a protinádorové aktivity.

Dýňové semínko, jeho bioaktivní složky a vlastnosti

Dýňový olej má tmavě zelenou barvu a obsahuje velké množství volných mastných kyselin včetně čtyř dominantních mastných kyselin (olejová, linolová, palmitová a stearová) s relativní distribucí 43,8 %, 33,1 %, 13,4 % a 7,8 %, v uvedeném pořadí, což představuje 98 ± 0,1 % z celkového množství mastných kyselin. Obsah oleje v suchých dýňových semínkách je 47,03 %. Variabilita obsahu oleje v různých druzích dýně se však připisuje především její široké genetické rozmanitosti. Důležité je, že dýňový olej se používá jako výživový doplněk pro přírodní zdroj bílkovin, esenciálních mastných kyselin, polynenasycených mastných kyselin, omega 3, 6 a 9, karotenů, luteinů, vitamínů jako karotenoidy a β- a γ-tokofero stopové prvky, jako je zinek a selen. Kromě toho je v semenech a květech Cucurbita maxima 8–10 přítomno několik triterpenů, jako je cucurbita-5, 24-dienol, α- a β-amyrin a steroly. Navíc tři nové triterpeny multifloranového typu: 7α-methoxymultiflor-8-en-3α,29-diol 3-acetát-29-benzoát, 7-oxomultiflor-8-en-3α,29-diol 3-acetát-29-benzoát a multiflora -7,9(11)-dien-3a,29-diol-3-p-hydroxybenzoát-29-benzoát byly izolovány ze semen Cucurbita maxima spolu se třemi známými sloučeninami, multiflora-7,9(11)- dien-3a, 29-diol-3,29-dibenzoát, multiflora-7,9(11)-dien-3a-29-diol-3-benzoát a multiflora-5,7,9(11)-trien-3a,29-diol 3 ,29-dibenzoát.

Esenciální stopový minerál zinek v dýňových semínkách působí jako antioxidant, který se připisuje jeho schopnosti neutralizovat tvorbu volných radikálů. Významné je, že extrakty z dýňových semen se používají jako adjuvans pro imunomodulaci, reprodukční zdraví a terapeutické účely pro široké spektrum chorobných stavů. Kromě toho jsou esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6 v dýňovém oleji důležité pro zdravé fungování mozku a těla, jakož i pro prevenci a zlepšení problémů s močovým měchýřem a prostatou.

Skvělý zdroj dýňového oleje naleznete ZDE.