100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Bolest

Mozek obvykle blokuje pocity, o kterých ví, že nejsou nebezpečné, jako například pocit, když si ráno obujete těsné boty, ale které se ozvou, když si dáte druhý šálek kávy. Podobný proces funguje i při zpracování některých mírně bolestivých zážitků. Následují dva stručné příklady, jak lze vyskoušet teorii vrátkové bolesti.

Tento případ ukazuje, jak se může bolestivý zážitek změnit, když se v mozku zpracovávají informace.

Tento případ ukazuje, jak významnou roli v prožívání bolesti mohou někdy hrát jiné faktory.

Pacientka uvedla, že si myslela, že její bolesti zad jsou způsobeny nádorem páteře. Důkladné fyzikální vyšetření a anamnéza ukázaly, že její páteř je normální, s výjimkou bolesti zad, která se objevila po nedávném období extrémního stresu. Stres se týkal staršího otce pocientky, kterému byl diagnostikován nádor páteře. Pacientka uvedla, že příznaky jejího otce zpočátku zahrnovaly také bolesti zad. Při rozhovoru bylo zřejmé, že pacientka má velký strach, že trpí také nádorem míchy. Toto přesvědčení vyvolávalo silné utrpení, které následně zhoršovalo bolesti páteře. Magnetická rezonance u pacientky neprokázala žádné problémy s míchou a byla jí diagnostikována bolest zad související se stresem. Poté, co se jí výrazně ulevilo, když se dozvěděla, že její bolesti zad nejsou důsledkem nádoru, začaly její příznaky rychle ustupovat a vrátila se k běžným činnostem.

Jak ukazují výše uvedené příklady, bolest je mnohem složitější, než bylo dříve chápáno (např. teorie specifičnosti), a komunita zabývající se zádovou medicínou začíná rozpoznávat a rozlišovat další faktory, které přispívají k bolesti. Díky tomuto novému chápání je známo, že léčba základní anatomické léze nemusí vždy ulevit od bolesti (a bolest může být přítomna i bez anatomických problémů) - bolest je spíše komplexní proces, který se v různých situacích projevuje různě a je ovlivněn mnoha faktory.