100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Bolest nohou a jejich ztuhnutí / znecitlivění: Co mohou znamenat tyto příznaky?

Bolest nohou může být různá, od mírného pobolívání, které rychle pomine, až po vysilující bolest, při níž máme problém usnout nebo se zapojit do každodenních aktivit.

Bolest nohou a jejich ztuhnutí / znecitlivění se může projevovat v různých podobách. Někteří pacienti tuto bolest popisují jako bodavou, pulzující, spalující nebo pálivou bolest, nebo jako kdyby stáli v kýblu plném ledové vody.

Bolest může být také doprovázena neurologickými příznaky, jako je např. mravenčení / brnění, bolest jako při píchání špendlíky, ztuhlost / znecitlivění, případně slabost. Slabost může přetrvávat, nebo může přijít náhodně, bez varování, často se to popisuje jako, že mě "přestali poslouchat nohy." Bolest nohou může být způsobena nějakým jejich vnitřním problémem, ale hlavní příčina tohoto problému často krát pramení v dolní části zad, kde je úpon sedacího nervu a pak probíhá po trase tohoto nervu (s názvem ischias).

Nebo může mít původ v oblasti L3-L4 kyčelních / bederních nervů, kde nervy vybočují z bederní páteře míchy, táhnoucí se po přední straně stehna.

Lékařský termín pro bolest nohou, která je způsobena podrážděním kořene břišním nervu se nazývá bederní radioculupatia (Postižení nervového kořene útlakem meziobratlové disku).

Jelikož bederní nervy putují přes různé části nohy a chodidla, tak vyšetření každého člověka s bolestí nohy, chodila a / nebo se slabostí v noze / chodidle nebo v kotníku, by mělo zahrnovat vyšetření v dolní oblasti zad.

Ne veškerá bolest pramenící s problémů v dolní části zad se projevuje stejně. Mezi některé typické popisy bolesti nohou a její doprovodných příznaků patří:

Pálivá bolest

Některá bolest nohou bývá vnímána jako spalující bolest, která čas od času vyzařuje ze spodní části zad, nebo sedací oblasti směrem dolů po noze, nebo může být přítomna jako občasná bolest, která vystřeluje z dolní části zad směrem dolů po noze a příležitostně až do chodila. Slova, která pacienti používají, aby popsali tento typ pálivé bolesti v noze, zahrnují výrazy jako vyzařující, elektrizující nebo vystřelující bolest, která je vysloveně cítit jako nějaké trhnutí. Na rozdíl od různých projevů bolesti v dolní části zad, jejíž projevem je často krát tupá bolest, tak pro mnoho lidí může být bolest nohou vysilující, ba až přímo nesnesitelná. Tento typ pálivé bolesti je poměrně typický, když dojde k podráždění nervového kanálu v dolní části páteře a často to bývá označováno jako ischias.

Znecitlivění nohy nebo brnění v noze

Každý komu "usnula" noha nebo chodidlo a postupně se vrátila do normálu si umí představit jaké to je mít strnulou nohu. Nebýt schopen cítit tlak, nebo chlad či teplo je znepokojující. Na rozdíl od krátkodobě znecitlivění končetiny, znecitlivění pocházející z dolní části páteře může být téměř trvalé a může závažně ovlivnit kvalitu lidského života. Tímto znecitlivěním nám může být ztížena nebo téměř znemožněna chůze případně řízení motorového vozidla. Rozsah běžných příznaků může být od mírného brnění po úplné znecitlivění směrem dolů nohou až do chodila.

Slabost (pád chodila) nebo tíha

Převážný problém zde představuje to, že slabost nebo tíha v noze výrazně narušuje pohyb. Lidé popisovali tento pocit jako kdyby museli svou holeň a chodilo za sebou táhnout, nebo s ním nebyli schopni tak rychle a snadno hýbat, např. při kráčení nebo zdolávání schodů a to z důvodu pociťované slabosti nebo pomalé reakční doby. Pacienti s diagnózou pádu chodila nejsou schopni chodit po své patě, ohnout si nohu v kotníku, nebo chodit běžným způsobem tedy došlapovat na palce a patu.

Poziční bolest nohou

Pokud se intenzita bolesti nohou při sezení, stání nebo chůzi výrazně zhorší, tak to může naznačovat konkrétní problém v části anatomie dolní části páteře. Zaujetí pohodlnější pozice obvykle bolest zmírní. Například ohýbání nebo předklánění může mírně uvolnit bolest zádové stenózy, zatímco kroucení (jako při odpalu golfovou holí) může zvýšit bolest obratlových výbrusů v oblasti třísel, kyčlí a nohou. Pro většinu příznaků bolesti nohou je prvním důležitým krokem pro zajištění účinné léčby přesná diagnóza příčin, které tyto problémy vyvolalo.