100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Jak se mění krční páteř s věkem

Krční páteř hraje klíčovou roli při podpoře hmotnosti a pohyblivosti hlavy, jakož i při usnadňování elektrických signálů a průtoku krve mezi mozkem a zbytkem těla. Krční páteř, která se skládá ze sedmi obratlů a šesti meziobratlových plotének, svalů, šlach, vazů, krevních cév a nervů, je komplexní struktura.

Tento článek je přehledem změn a degenerací, které krční páteř zažívá s věkem. Zatímco krční páteř se u většiny lidí v průběhu života drží pozoruhodně dobře, její věkem podmíněná degenerace může v některých případech vyústit v bolest.

Přirozená historie krční páteře:

Typická krční páteř prochází následujícím životním cyklem:

Od narození do věku 2

Při narození jsou cervikální plotýnky velké a kulaté, naplněné tlumicím tekutým gelem. Přibližně ve 3 měsících se vyvine cervikální lordóza (zpětná křivka krku), když dítě začne zvedat hlavu. Během těchto prvních let se hlava kývá v důsledku relativně malé krční páteře a vyvíjejících se posturálních svalů a vazů, které ji drží. Nejpohyblivější segment krční páteře se zpočátku nachází na úrovni obratlů C2-C3.

Stáří od 2 do 10 let

Krční ploténky se začínají zplošťovat a nabývají méně zaobleného tvaru, zatímco těla obratlů se stávají poměrně většími a pravoúhlejšími. Křivka cervikální lordózy má tendenci se zvětšovat do věku 5 let a poté se stává méně výraznou, protože krční obratle nadále mění tvar a posturální svaly a vazy začínají lépe podporovat hlavu.

Dospívání

V raném dospívání nabyla krční páteř většinou svůj dospělý tvar, ačkoli její velikost bude ještě několik let růst. V porovnání s mladší krční páteří má páteř dospívajících méně prostoru pro výstup nervových kořenů přes kostní otvory míšního kanálu, nazývané foramina. K této změně dochází proto, že fasetové klouby v zadní části krční páteře se více naklánějí dolů a vyvinuly více kostí, přičemž se zvětšil i nervový kořen. Nejpohyblivější segment krční páteře se nyní přesunul z C2-C3 až dolů do C5-C6, kde zůstává po zbytek dospívání a dospělosti. Celkově krk ztratil určitou pohyblivost výměnou za větší pevnost.

Dospělost

Plně vyvinutá krční páteř dosáhla svého vrcholu, pokud jde o poskytování optimální podpory hlavy a ochrany míchy, přičemž stále umožňuje vysoký stupeň mobility. V tomto bodě však také začala vykazovat alespoň určitou degeneraci. V průběhu dospělosti krční ploténky postupně ztrácejí hydrataci, fasetové klouby ztrácejí stále více ochranné chrupavky a krční páteř má tendenci posouvat se dopředu, přičemž výška krku (a tím i hlavy) má tendenci klesat.