100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Je syndrom piriformis totéž jako ischias?

Pokud jste někdy pociťovali bolest, brnění a/nebo necitlivost podél sedacího nervu, pravděpodobně jste již slyšeli pojmy piriformis syndrom a ischias. Přestože se tyto dva pojmy někdy používají zaměnitelně, piriformis syndrom a ischias nejsou totéž a liší se v příčinách, příznacích a léčbě.

Základní příčiny jsou odlišné

Ischias i piriformis syndrom mohou způsobovat příznaky v dolní části zad, hýždí a/nebo nohy, ale jejich základní příčiny jsou odlišné.

Piriformis syndrom je zdravotní stav, při kterém je hýžďový nerv podrážděný nebo stlačený svalem piriformis hluboko v pánvi. Sedací nerv obvykle probíhá v blízkosti tohoto svalu. Příznaky piriformis syndromu mohou postihovat hýždě a kyčle a šířit se sedacím nervem do stehna a nohy.

Ischias je soubor příznaků, které vznikají, když zdravotní stav, například hernie disku nebo spinální stenóza, dráždí nebo mačká jeden nebo více kořenů spinálního nervu v dolní části páteře (a ne samotný sedací nerv). Tyto nervové kořeny se později spojí a vytvoří sedací nerv. Lékařský termín pro ischias je radikulopatie (radix je latinský termín označující kořen, jako v případě kořene míšního nervu, a pathos je řecký termín pro nemoc).

Příčinou piriformis syndromu mohou být anatomické změny svalu piriformis a/nebo sedacího nervu, úraz kyčle nebo hýždí nebo dlouhodobé sezení. Ischias může být způsoben několika problémy, které mohou ovlivnit kořeny dolních míšních nervů, například herní ploténky, spinální stenózou nebo spondylolistézou.

Identifikace problému na základě příznaků

Několik příznaků ischiasu a piriformis syndromu se překrývají a člověk můžete být zmatený, což je skutečným zdrojem bolesti zad a nohou.

Zde je několik jedinečných ukazatelů, které vám pomohou pochopit, odkud může bolest pocházet:

Oblasti postižené bolestí:

Vliv pohybu:

Možnosti léčby syndromu piriformis a ischias se liší

Je nezbytné, aby základní příčinu bolesti zad, hýždí a/nebo nohy správně diagnostikoval lékař, což pomůže sestavit účinný plán léčby. Úspěšná léčba závisí na řešení základní příčiny podráždění nebo útlaku sedacího nervu nebo míšních nervových kořenů.

Z tohoto důvodu se léčba piriformis syndromu obvykle výrazně liší od plánu léčby ischiasu způsobeného problémem bederní páteře (například herní nebo degenerovanou ploténkou). Pokud provádíte strečink určený pro piriformisový syndrom, je možné, že se vaše příznaky zhorší, pokud máte bederní hernii disku.

Poraďte se se svým lékařem, který vám stanoví přesnou diagnózu vašeho problému s dolní částí zad, abyste pochopili, zda vaše bolest pochází z dolní části páteře nebo z piriformisu. Lékař může provést příslušná lékařská vyšetření k diagnostikování vaší bolesti a sestavit účinný plán léčby.