100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Každodenní aktivity ke zmírnění ischiasu (zánět sedacího nervu)

Úprava polohy a pohybových aktivit mohou pomoci kontrolovat bolest způsobenou drážděním ischiasu tím, že uvolní tlak na nervy a měkké tkáně v dolní části zad. Tyto úpravy mohou také pomoci zabránit opětovnému výskytu bolesti.

Posturální změny

Spráně držení těla vytváří normální rovnováhu a uvolňuje napětí v těle. Při dlouhodobém používání nesprávného držení těla může vzniknout ischias. Důsledné udržování dobrého držení těla může pomoci předcházet podráždění hýžďového nervu, uvolnit napjaté svaly a zlepšit fungování dolní části těla.

Stání

Stání je aktivní proces. Je důležité rovnoměrně rozložit váhu mezi obě chodidla, která by měla být od sebe vzdálena na šířku beder. Kolena musí být mírně zaoblená, aby se zapojily stehenní svaly a zabránilo se zablokování kolena. Páteř musí být přirozeně zakřivená. Hlava v neutrální poloze, pozor na časté předsazení hlavy az toho vyplývající přetížení páteře.

Chůze

Běžná chůze se obvykle doporučuje jako součást jakéhokoli programu k úlevě od bolesti ischiasu. Je důležité kráčet tak, že jemně dopadnete na patu chodidla a poté se přesunete přes chodidlo směrem k palci, abyste se otlačili. Tento proces umožňuje rovnoměrné rozložení hmotnosti na chodidlo při pořizování kroku. Při každém kroku musí být páteř přirozeně zakřivená a jemná rotace páteře musí být dosažena pohybem protilehlé ruky dopředu. Ramena musí být uvolněna s hlavou v neutrální poloze.

Ohýbání a zvedání

Správná technika zvedání může zabránit zranění svalů, kloubů a / nebo disku v dolní části zad. Při zvedání předmětu ze země se doporučuje provést dřep před předmětem pokrčením kolen, bez ohýbání zad, záda jsou rovná. Páteř je tím pádem zpevněná. Předmět musí být po zvednutí držen v blízkosti hrudníku a zároveň narovnat kolena, abyste se postavili. Během procesu je důležité vdechovat a vydechovat (při vestavbě je vhodný výdech), aby se zapojily svaly jádra. Správná technika zvedání může zabránit zranění svalů, kloubů a/nebo plotýnek.

Sezení

Dlouhodobé sezení může zatížit dolní plotýnky páteře, což může vést až k herniaci. Aby se minimalizovalo namáhání sedacího nervu během sezení, doporučuje se sedět rovnou s rameny směřujícími dozadu a lopatkami dolů. Nohy musí být od sebe vzdáleny na šířku beder a chodidla musí být položena na podlaze. Páteř musí sledovat svou přirozenou křivku ak podepření křížů lze použít malý polštářek nebo srolovaný ručník.

Zánětu sedacího nervu „z peněženky“ nebo bolesti sedacího nervu, které se vyskytují při sezení na peněžence, lze předejít tím, že peněženku nebo jiné předměty ponecháte mimo zadní kapsu kalhot.

Spání

Správná poloha při spánku může pomoci zabránit kroucení páteře nebo nesprávné poloze pánve. Během spánku na boku polštář umístěný mezi kolena pomáhá zmírnit napětí v bedrech. Když spíte na zádech, umístění polštáře pod kolena pomáhá zmírnit napětí v dolní části zad.

Udržet správné držení těla obvykle vyžaduje méně úsilí než nesprávné držení těla. Přechod z obvyklého nesprávného držení těla může vyžadovat čas a neustálou pozornost.

Zůstat aktivní

Když se objeví bolest způsobená zánětem sedacího nervu, doporučuje se zůstat aktivní a pokračovat v každodenních aktivitách podle tolerance. Není vhodné provádět činnosti přes bolest. Zatímco klid na lůžku může poskytnout dočasnou úlevu od symptomů a doporučuje se pouze v akutních fázích onemocnění, obvykle nepomůže rychlejšímu nebo dlouhodobému zotavení. Provádění jednoduchých strečinků a kloubních pohybů v oblasti pánev a dolní četi zad může také pomoci zmírnit bolest sedacího nervu tím, že se uvolní pevné tkáně a zlepší průtok krve do této oblasti.

Symptomy ischiasu se obvykle dají dobře zvládnout nechirurgickou léčbou. V případě jakýchkoli souvisejících symptomů je nejlepší poradit se s lékařem o diagnóze a plánu léčby, který řeší základní příčinu symptomů.

Pokud se příznaky ischias zhorší nebo dojde-li ke snížené kontrole střev a/nebo močového měchýře, těžké svalové slabosti nebo slabosti při zvedání chodidla (klesání nohy), je důležité urychleně konzultovat s lékařem. Takové příznaky mohou naznačovat vážné zdravotní stavy, jako je syndrom cauda equina nebo nádory páteře, které vyžadují okamžitou léčbu.