100% garance originálních výrobků SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zdarma od 2500 Kč

Způsobuje kouření bolest dolní části zad?

Nová studie podporuje vztah mezi kouřením a bolestmi dolní části páteře a také osvětluje příčiny degenerativních problémů bederní páteře. Studie o kouření a bolesti v dolní části zad, kterou zkoumalo 1 337 lékařů, kteří absolvovali Univerzitu Johns Hopkins v letech 1948 až 1964, sledovala některé účastníky více než 50 let. Výzkumníci zjistili, že kuřácká minulost, hypertenze a onemocnění koronárních tepen - což jsou všechny rizikové faktory aterosklerózy nebo okluze tepen - byly významně spojeny s rozvojem bolesti v dolní části zad.

Tyto jistě rizikové faktory byly spolu s abnormálně vysokými hladinami cholesterolu v krvi také spojeny s rozvojem bederní spondylózy. Zjištění poskytují podporu pro hypotézu, že ateroskleróza způsobuje bolest dolní části zad a degenerativní poruchy meziobratlových plotének.

Výsledky studie, které byly publikovány na výročním setkání Americké asociace ortopedických chirurgů v San Francisku v roce 2001, podporují teorii, že mechanismus zranění při bolestech dolní části páteře je poškozením cévních struktur plotének a kloubů. Množství výzkumníků představilo spojení mezi kouřením a bolestí dolní části zad, ale přesná povaha tohoto spojení zůstává z velké části nevyzkoušených, pokud jde o dlouhodobé vyhlídkové studie. "Protože jsme měli lékařské záznamy subjektů a odpovědi z dotazníků za dlouhé období, 53- roční období pro nejstarších pacienty, dokázali jsme určit, zda rizikové faktory, jako je kouření nebo vysoký cholesterol, předcházejí vzniku onemocnění o několik let později," řekl Nicholas U . Ahn, vrchní rezident oddělení ortopedické chirurgie v nemocnici Johns Hopkins v Baltimore a spoluautor studie.

Studie dospěla k závěru, že rozvoj bolesti dolní páteře byl výrazně spojen s minulým kouřením a hypertenzí a vývoj lumbální spondylózy byl významně spojen s minulým kouřením, hypertenzí a vysokým cholesterolem. Žádná výrazná asociace nebyla zaznamenána mezi cukrovkou a bolestmi dolní části zad nebo bederní spondylózou.